Zoveel beroepen, zoveel verschillende schoenen
Kunnen podologische zolen ook in werkschoenen worden gebruikt? Deze vraag staat in de top 10 van meest gestelde vragen in de praktijk. Het antwoord is niet zomaar ja of nee, maar is afhankelijk van de soort schoen. In heel veel gevallen zal het antwoord ja zijn, mits de schoen die gedragen wordt voldoende ruimte heeft om een podologische zool in te leggen. Zie blog “Wat zijn goede schoenen”. Dit geldt dus voor iedereen die gewone dagelijkse schoenen kan en mag dragen op het werk.
Schoenen met bescherming
Vooral in de bouw, magazijnen en sommige werkplaatsen is het verplicht om beschermende schoenen te dragen. Grofweg kan er hier onderscheid gemaakt worden in 3 categorieën, namelijk werkschoenen , beroepsschoenen en veiligheidsschoenen.
- Werkschoenen hebben de letter O als code (occupational) EN ISO 20347
- Beroepsschoenen de letter P (protective (anti perforatie)) EN ISO 20346
- Veiligheidschoenen de letter S (safety) EN ISO 20345
Bij bedrijven wordt deze risico inventarisatie gedaan en aan de hand daarvan worden meestal door het bedrijf de mate van bescherming die in de schoen nodig is per functie vastgelegd.
Schoenen met bescherming en zolen
In deze schoenen mag niet zomaar een andere zool worden gedragen. Dit heeft te maken met de veiligheidscertificering die er op deze schoenen is afgegeven. Voordat deze schoenen het CE logo en de EN-ISO certificering mogen voeren wordt de schoen aan een aantal testen blootgesteld, zoals impact op de neus, statische elektriciteit en zoolpenetratie. Pas als de schoen aan de europese normen voldoet krijgt deze de certificering.
Als er iets in de schoen wordt aangepast, zijn de testresultaten niet meer geldig en vervalt de certificering.
Zolen in de certificering
Is het dan niet mogelijk om zolen te dragen in werk en veiligheidsschoeisel? Ja, dat is mogelijk, mits de zolen aan de gestelde eisen voldoen.
De zool moet dan wel aan de eisen voldoen en pas nadat alle testen opnieuw met die manier van zolen maken goedgekeurd zijn voor dat model schoen, krijgt de zool een verklaring mee dat met die maakwijze de zolen conform de eisen van normering vervaardigd zijn, de conformiteitsverklaring. Afhankelijk van het merk en model veiligheidsschoen zijn er mogelijkheden om een aangepaste zool te maken die technisch goedgekeurd wordt en een registratie van materiaal of conformiteitsverklaring ontvangt.
Overleg met de podoloog wat er voor jou werk/veiligheidsschoen van toepassing is, of voor welke schoen het mogelijk is een zool te maken die een conformiteitsverklaring meekrijgt. Helaas is het (nog) niet mogelijk is voor alle werk/veiligheidsschoenen een zool te maken die een conformiteitsverklaring mee krijgt, deze lijst wordt gelukkig steeds langer.
Vind een praktijk
Wilt u meer weten over therapiezolen in uw werkschoenen? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.