Accessoire botjes

Men dacht dat deze accessoire botjes zeldzaam waren. Maar uit een recent radiologisch onderzoek werd bij 36% van de onderzochte mensen wel een accessoire botje gevonden. Meestal veroorzaken deze botjes geen problemen en weet je niet eens dat je er een bezit. Soms kunnen ze leiden tot pijn in de voet of enkel.

Hoe ontstaat een accessoire botje?

Bij geboorte bestaan onze botten voornamelijk uit kraakbeen. Tijdens de eerste jaren van ons leven verandert het kraakbeen in bot. Bij de meeste botjes in de voet begint dit proces aan 2 kanten, vervolgens groeit het bot naar elkaar toe en wordt het uiteindelijk één geheel. Soms gaat er wat mis in dit proces, het bot groeit niet aan elkaar en een accessoire botje is ontstaan. Een dergelijk accessoire botje kan op verschillende plekken in de voet voorkomen.

De volgende accessoire botjes komen het meest voor:

  • Accessoir os naviculare: deze bevindt zich aan de binnenkant van de voet.
  • Os trigonum: deze bevindt zich aan de achterzijde van de voet.
  • Os peroneum: deze bevindt zich aan de buitenkant van de voet.

Inmiddels zijn er bijna 40 accessoire botjes in de voet omschreven in de literatuur.

Oorzaken en klachten van een accessoire botje

Os naviculare

Is het een groot accessoir os naviculare, dan kan er een bult zichtbaar zijn aan de binnenkant van de voet.

Os naviculare

Röntgenfoto van een accessoir os naviculare.

Dit kan hinderlijk zijn bij het dragen van schoenen. Verder kunnen er ook klachten ontstaan als het kraakbeen (of bindweefsel) tussen het accessoir os naviculare en het os naviculare (= scheepvormigbeen) beschadigd raakt. Dit geeft vooral klachten tijdens belasting van de voet. Vaak ontstaan er ook klachten door overbelasting, hierbij kun je denken aan overdruk door een foutieve voetstand.

Os trigonum

Deze bevindt zich aan de achterzijde van de voet.

Os trigonum

Röntgenfoto van een os trigonum.

Het os trigonum geeft vaak klachten bij dansers en atleten. Het botje veroorzaakt irritatie (inklemming) van de weke delen aan de achterzijde van de voet, als de tenen helemaal naar beneden wijzen. Denk maar eens aan het dansen op spitzen.

Os peroneum

Het os peroneum bevindt zich aan de buitenkant van de voet. Ook dit botje kan problemen geven bij het dragen van schoenen, vooral als het om te smalle schoenen gaat. Het geeft pijn aan de buitenkant van de voet. Een verkeerde voetstand waarbij er teveel van de peroneuspees wordt gevraagd kan ook een oorzaak zijn.

Breuk?

Overigens worden de bovenstaande accessoire botjes die klachten veroorzaken, nog wel eens aangezien voor een breukje.

Vind een praktijk

Heeft u voetklachten door een accessoire botje? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorger bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie en podotherapie worden vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Laura

    “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 16 januari 2025

    Zweepslag in de kuit

    Zweepslag wordt gekenmerkt door een scherpe pijn in de kuit en komt vaak voor bij sporten zoals atletiek (amateur en professioneel) en voetbal.

    Door Mienke van der Goot

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll